Mostrador de verdures de temporada

Quan el fred de l’hivern ens fa tremolar, sempre busquem abrigar-nos amb diverses capes de roba que ens ajudin a mantenir-nos a bona temperatura. És l’època de l’any en què el que més ens agrada és arreplegar-nos al sofà amb la nostra manta preferida i gaudir de maratons d’episodis de les sèries que més ens agraden. Però què passa amb la nostra alimentació?

A l’hivern, el nostre cos comença a desitjar aliments que ens facin sentir escalfats també per dins, com ara sopes, cremes i plats de cullera. En realitat, és millor consumir aliments que triguen més a digerir-se a mesura que la temperatura corporal augmenta durant aquest procés. El terme mèdic per a aquest procés és la termogènesi, pel qual el teu cos produeix calor provocada per la metabolització dels aliments.

Per aquest motiu, a l’hivern hem de buscar aliments rics en greixos saludables, proteïnes i hidrats de carboni. Pensa que molts d’aquests aliments són més complexos i triguen més a digerir-se. A continuació, hem compilat per tu una llista amb aliments d’hivern altament nutritius que hauries de menjar per mantenir-te calent durant aquest hivern i encarar els freds dies amb més energia!

Cereals

Bol de cereals

Pots començar els teus dies d’hivern amb farina de civada o amb un esmorzar que inclogui receptes lleugeres elaborades amb blat integral.

Si ens agrada esmorzar una mica de pa, podem fer-nos un entrepà de blat integral, acompanyat d’un got de llet calenta —amb flocs de blat de moro—; o menjar panets amb farcit d’ou o verdures d’hivern.

Sopes

Les sopes i cremes són una excel·lent opció ja que contenen una bona quantitat de verdures de temporada (bledes, alls, carxofes, albergínies, bròquil, carbassó, espinacs, cogombres, pebrots, porros, pastanagues…) i mantenen el nostre cos calent per dins. Les sopes fetes amb llegums, carbasses o ordi són bones opcions i també poden ser un àpat important amb carbohidrats afegits. I si hi afegim una mica d’espècies com ara el comí, la canyella i el gingebre i ja ho teniu, acabarem fent més saludable el nostre dia d’hivern!

Fruita

Cultiu de tarongers

La fruita de temporada que es cultiva localment durant l’hivern resulta molt beneficiosa. Taronges, mandarines, llimones, plàtans, kiwis, advocats, aranges…

El plàtan, per exemple, és una bona font de magnesi, i ajuda a regular la temperatura corporal. Per gaudir-los d’una manera més divertida, els nens poden submergir-los en mantega de cacauet casolana i tindran el doble d’energia.

La fruita d’hivern és una molt bona opció per al nostre berenar o per cuidar de la nostra temperatura corporal entre àpats.

Espècies

Les espècies són una bona manera de mantenir la termogènesi. A més, les espècies formen part de la nostra dieta diària, ja que, cada cop més, les fem servir en nombroses receptes i plats.

Algunes de les espècies superestrelles són el gingebre, el comí, el pebre, el sèsam i la canyella. El gingebre es pot fer servir a l’hora de preparar-nos un te, una deliciosa sopa o, fins i tot, si ens agrada preparar un bon curri.

El comí ajuda a mantenir el nostre cos calent durant períodes de temps més llargs. Per tant, no patim per ser generosos a l’hora d’afegir comí a les nostres preparacions.

La canyella en pols es pot afegir a amanides i xocolata calenta o, també dins d’un cafè amb llet, ja que millora el sabor i augmenta el metabolisme. La moderació, no obstant, és clau.

Fruits secs

Avellana torrada envasada al buit

Les ametlles, els anacards, o les nous són una molt bona font de greixos bons i també ajuden a regular la temperatura corporal. Les figues, els dàtils i les olives també són bones opcions, ja que s’utilitzen sovint en països que experimenten hiverns molt freds.

Els dàtils, en realitat, són excel·lents fonts de ferro i una combinació d’herbes calentes amb un dàtil és una delícia per al paladar. Una altra opció seria barrejar fruita seca en pols amb la llet o els cereals dels esmorzars.

A les nostres Agrobotigues disposem d’una àmplia selecció de fruits secs de proximitat, subministrades per Cooperatives com L’Avellanera, Alcover i La Granadella.

Carn

Si no ets vegà o vegetarià, la carn de proximitat és una bona aliada a les dietes d’hivern, ja que augmenta la temperatura corporal durant el metabolisme i és una excel·lent font de ferro i proteïnes. També ajuda a satisfer els nostres requisits de ferro.

Mel

Envasat de mel artesana

La mel, consumida de manera individual, untada sobre torrades o afegida a les amanides, també ajudarà a l’hivern, ja que tradicionalment és un aliment que ens ajuda a les cures de la tos i el refredat.

Una bona mel de proximitat, com la que ens proporciona l’Agrobotiga Mel Muria, ens aportarà una gran quantitat d’energia per afrontar les hores més fredes de l’hivern. A més, amb la seva varietat de mels (de taronger, de flors, amb bresca, de romaní, d’eucaliptus…) podem jugar a l’hora d’elaborar diferents receptes, salses i postres.

Begudes

Sens dubte, aquesta és una bona notícia per als amants de les begudes calentes, ja que consumir-les a l’hivern escalfa i manté la nostra temperatura corporal. El cafè és una gran opció sempre que no hi abusem.

La xocolata calenta, el te o només una tassa de llet tèbia vindrà al teu rescat també durant aquesta freda temporada.

Pensa que aquest llistat és una referència amb el que volem ajudar-te i inspirar-te perquè facis els teus propis menús i combinacions d’aliments de temporada en quantitats adequades.

Aquest hivern, menja bé, menja calent!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *