Menú de Nadal

Què hi pot fer més Nadal que gaudir d’un dinar tradicional amb la família i els amics? Els que conformem Agrobotigues som com una gran família i vivim el mes de desembre amb aquesta mateixa il·lusió. Per això hem decidit compartir amb tu una proposta de menú de Nadal tradicional, com el que gaudíem a casa quan érem petits.

Recordes aquestes aromes que sortien de la cuina quan l’àvia s’hi tancava? I la mirada plena de felicitat de cosins, germans i cunyats durant la processó d’aquests plats preparats, des de la cuina fins a la taula? Doncs volem ajudar-te a reviure aquest Nadal de sempre, i traslladar aquesta mateixa felicitat als teus comensals aquest Nadal. Comencem?

Un menú de Nadal tradicional ben nostre

Un dels elements que associem a les olors i sabors dels menús de Nadal tradicionals són els productes frescos i de proximitat. Quan les grans superfícies encara no havien arribat al nostre país o quan aquestes començaven a fer-ho, les botigues de proximitat, les cooperatives i els mercats eren els llocs on adquiríem els productes amb què elaboràvem els plats deliciosos per al menú de Nadal.

La tradició no només forma part de la nostra cultura i ens atorga identitat i arrels, sinó que ens recorda que hem de procurar un consum responsable i qualitatiu, alhora que tenim cura dels productors locals, del planeta i, per tant, de la nostra terra.

Per aquest motiu, a Agrobotigues et proposem un menú format d’entrant, plat principal i postres, que podràs elaborar amb productes de proximitat que podràs trobar a les nostres Agrobotigues, al mercat de la teva ciutat o al petit comerç de barri.

Aquesta és la nostra proposta de plats tradicionals per al menú de Nadal.

Entrant per al millor menú de Nadal: Suquet de peix

Peix per fer suquet

Sabies que el suquet de peix té les arrels a l’Ametlla de Mar? Aquest plat tradicional de la cuina catalana rep aquest nom perquè és típic de la Cala, que és el nom que tenia antigament aquesta població marinera.

El suquet és en realitat una recepta de peix guisat amb salsa, ideal com entrant al nostre menú de Nadal. Els pescadors solien elaborar el suquet dins de les barques amb el peix que havien acabat de pescar.

Aquesta zona acull la concentració d’oliveres mil·lenàries més gran de tot el món.

Ingredients Recepta Suquet de peix per a 4 persones:

  • 1 kg. de peix trossejat (escórpora, rap, daurada…)
  • 8 gambes
  • 3 tomàquets madurs
  • El cor d’una ceba
  • 5 dl. de brou de peix o aigua
  • 500 gr. de patates

Per a la picada:

Elaboració:

Per elaborar-lo, es prepara un sofregit amb la picada i, sobre aquesta, base es cou el peix amb el brou o l’aigua fins que se n’obté un líquid lligat, consistent i amb una forta concentració de peix.

Plat principal per al millor menú de Nadal: Escudella amb carn d’olla de Nadal

Escudella

A quina casa no s’ha menjat alguna vegada una escudella amb carn d’olla el dia de Nadal? Estem davant del plat de Nadal estrella de la cuina catalana i d’un dels plats més complets que existeixen, ja que combina verdures, carn, pasta i brou.

Un dels factors que li atorga tanta identitat i riquesa a aquest plat és que en podem trobar tantes variants com llars que ho cuinen al Nadal.

Tot i que l’escudella amb carn d’olla s’associa tradicionalment a un primer plat durant l’àpat de Nadal, cada cop més són les llars que el converteixen en un plat principal, per la contundència de la carn d’olla i farcint els galets de pilotes petites de carn.

Ingredients Escudella amb carn d’olla per a 4 persones:

  • 1 kg. d’1 tall de costella de vedella
  • 2 ossos blancs de vedella
  • 2 talls espinada de porc salada
  • 1 tall de careta de porc
  • 1/2 peu de porc
  • 1 tall de pollastre
  • 1 tall de gallina
  • 1 pilota de 300 g
  • 1 tall petit de sagí
  • 150 g de mongetes del ganxet DOP o de cigrons
  • 3 patates
  • 2 pastanagues
  • 1/2 botifarra negra prima
  • 2 fulles de col
  • Galets (aprox. 8 per persona)

Elaboració:

Per preparar-la, hem de rentar bé totes les carns i submergir-les en una olla gran amb l’aigua. Tan bon punt arrenqui el bull, hem d’afegir les mongetes per, més tard, afegir totes les verdures, les patates netes i tallades, així com la pilota i la botifarra.

Quan tot sigui cuit, separem en una safata les carns per un cantó i les verdures, les patates i les mongetes per l’altre. Portem el brou de nou a ebullició i afegim els galets de Nadal farcits de pilotetes de carn. La pilota principal es talla en rodanxes a l’hora de fer els plats.

Postres per al millor menú de Nadal: Tronc de Nadal

Tronc de Nadal

I si parlem de postres de Nadal, resulta impossible no pensar en les postres estrella per elaborar un menú de Nadal complet: el Tronc de Nadal! Aquest Tronc de Nadal o bûche de Nöel, és originari de França tot i que, des de fa anys, es prepara per Nadal a infinitats de llars catalanes.

Ingredients Tronc de Nadal per a 4 persones:

Per al pa de pessic:

  • 4 ous
  • 2 rovells d’ou
  • 80 gr. de sucre
  • Ratlladura de mitja llimona
  • 80 gr. de farina

Per al farciment:

  • 400 gr. de xocolata de cobertura
  • 250 gr. de mantega
  • 150 gr. de sucre
  • 1 cullerada de rom

Per decorar:

Elaboració:

A continuació et donarem uns consells per aprendre com elaborar un Tronc de Nadal casolà de forma fàcil i senzilla:

En un bol, bat els rovells amb el sucre i la ratlladura de llimona fins a formar una crema i després afegeix-hi la farina. En un altre bol, bat les clares a punt de neu i barreja-ho amb la crema a poc a poc.

Col·loca paper de forn sobre una safata de forn i aboca la massa amb compte, donant forma de tronc. Introdueix-ho al forn preescalfat a 200 °C durant 15 minuts. Treu-ho i deixa-ho temperar. Amb l’ajuda del paper nou, enrotlla el pa de pessic i deixa que es refredi.

Fon la xocolata al bany maria i bat la mantega fosa amb el sucre i una mica de rom i barreja-ho amb la xocolata. Finalment, desenrotlla el pa de pessic lentament i unta la crema de xocolata fins a banyar-lo. Per donar-li forma de tronc, fes uns dibuixos arrossegant la forquilla per la superfície al llarg del pa de pessic. Decora el tronc i ja ho tens tot preparat per a una fi de festa deliciosa!

Esperem haver-te ajudat amb les idees del teu menú de Nadal tradicional i que puguis replicar aquests sabors que ens han acompanyat tants anys de la nostra vida en aquestes dates.

I si desitges maridar aquests plats amb uns excel·lents vins de la terra, podràs trobar propostes molt interessants als cellers de les cooperatives que formen part de les nostres Agrobotigues.

Bon Nadal i Bones Festes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *