Aquest mes de novembre se celebra el Dia Mundial de l’Olivera, una commemoració a un arbre emblemàtic protegit per la UNESCO que deu els orígens a la inauguració del Consell Oleícola Internacional (COI), el 26 de novembre de 1992; un consell creat amb la finalitat de contribuir al desenvolupament responsable i sostenible de l’arbre d’olivera, així com les polítiques que cal adoptar davant dels reptes que afronta el sector.

Exemplar d'olivera

L’olivera, un arbre sagrat mil·lenari

L’admiració i protecció que devem a l’olivera no respon només al fet que ens proporcioni les olives, fruit amb què podem elaborar el millor oli del món. En realitat, l’olivera és coneguda com l’arbre sagrat. Al llarg de la història, l’olivera ha estat un arbre respectat i venerat per diferents cultures i per motius diversos. Dins dels misteris que envolten aquest arbre màgic, trobem la creença que l’olivera representa la immortalitat.

Des de l’antiga Atenes, ja es coneixia de la seva existència, malgrat això, es desconeix des de quan va començar a cultivar-se, però es creu que pot ser quatre mil anys abans de Crist. També simbolitza l’harmonia i la pau universal. Ja cobrava importància per als fenicis, i els egipcis, ja que la seva imatge apareix sobre la tomba del rei Tutankamon. Avui és una icona utilitzada per representar organitzacions com l’escut de l’ONU, on es pot veure una corona de branques d’olivera, per exemple.

Olives, els fruits de l'olivera

El mar de les oliveres: Les oliveres mil·lenàries

A Catalunya, a la plana del Montsià, es troba el Mar de les Oliveres. Aquí, escudat entre dues petites serres, en una àmplia vall propera a la desembocadura del riu Ebre, els oliverars s’estenen fins on arriba a la vista.

Aquesta zona acull la concentració d’oliveres mil·lenàries més gran de tot el món.

Característiques de les oliveres mil·lenàries

El diàmetre del seu tronc ha de ser superior als 3,5 metres, mesurats a una alçada d’1,3 metres del terra.

Actualment, ja s’han localitzat i catalogat més de 4.400 arbres que es creu que tenen mil anys o més, mentre que molts més esperen a ser descoberts. Diverses grans oliveres de la península Ibèrica i d’altres zones de la Conca del Mediterrani s’han datat amb una antiguitat de 2000 a 2500 anys.

Atès que la majoria d’aquests arbres encara produeixen oli d’oliva, molts països que no tenien el costum de menjar o cuinar amb oli d’oliva, s’estan obrint a aquesta menja excel·lent.

L’olivera més antiga del món

A prop del petit poble d’Ulldecona, hi ha un patrimoni natural únic: un arbre de mil set-cents anys considerat l’olivera més antiga del món que hagi estat datada científicament: La Farga de l’Arion.

Investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid van utilitzar tècniques avançades basades en làser per datar de manera concloent aquest arbre monumental a principis del segle IV. Una data que ens situa durant el regnat de l’emperador romà Constantí el Gran, que va governar la Gran Bretanya, la Gàl·lia i Espanya. La majoria dels arbres centenaris que trobem per Ulldecona són de la varietat Farga, una herència d’olivera que és endèmica de la zona.

Oli d’oliva, possiblement el millor oli del món

Setrill d'oli d'olive verge extra

Els grans beneficis de l’oli d’oliva no tenen comparació amb la resta d’olis que hi ha, i els resultats de diverses investigacions revelen que, avui dia, es continuen descobrint nous beneficis i aplicacions cada any.

De fet, tot just estem començant a comprendre com les innombrables formes d’oli d’oliva poden millorar la nostra salut i les nostres vides. No en va, estem davant de la base de la dieta mediterrània, sent un pilar nutricional essencial per a les cultures més longeves del món.

Segons la Fundació Espanyola del Cor, els estudis científics aporten cada cop més proves de les propietats beneficioses de l’oli d’oliva per a la nostra salut, per sobre d’un altre tipus d’olis, ja que a temperatures altes continuen mantenint les seves propietats.

Beneficis i propietats per a la salut dels olis d’oliva de proximitat

A continuació, detallem alguns dels beneficis més significatius d’incorporar un bon oli d’oliva de proximitat a la teva dieta:

  • És ric en greixos monoinsaturats saludables.
  • Conté grans quantitats antioxidants.
  • Té grans propietats antiinflamatòries.
  • Poden ajudar a prevenir els accidents cerebrovasculars.
  • Disposa de propietats antibacterianes.
  • Podeu ajudar a tractar l’artritis reumatoide.
  • Els antioxidants de l’oli d’oliva tenen propietats anticancerígenes.
  • No està associat directament amb l’augment de pes ni l’obesitat.

Categories d’olis d’oliva 100% naturals

Actualment, únicament hi ha 4 categories regulades per la Unió Europea (Reglament CE no 702/2007), les quals són:

  • Oli d’Oliva Verge Extra (AOVE): És el que s’extreu exclusivament de les olives més sanes. Ha hagut de superar unes anàlisis fisicoquímiques on es garanteix la qualitat de les olives utilitzades per a l’extracció, s’analitza el grau d’oxidació en què es troba l’oli i es vigila les alteracions, contaminacions o manipulacions indegudes que hagi pogut rebre el producte.
  • Oli d’Oliva Verge (AOV): És l’oli d’oliva que no ha superat les anàlisis fisicoquímiques de la categoria de l’extra o bé les ha passat, però el panell de tastadors ha trobat un o diversos defectes notables.
  • Oli d’Oliva (AO): És l’oli d’oliva que més es consumeix. Aquest oli és el resultat d’una barreja que té com a base oli d’oliva lampant refinat al qual s’hi afegeix oli d’oliva verge per proporcionar-li gust i aroma.
  • Oli d’Orujo d’Oliva (AOO): És el resultat d’una barreja d’olis d’oliva verge i olis que s’obtenen mitjançant processos químics a partir del residu sòlid de l’oliva anomenat orujo.

On comprar les millors olives i el millor oli d’oliva de proximitat

Gràcies a les Agrobotiges de les diferents cooperatives de proximitat, podem adquirir diferents varietats del millor oli d’oliva al millor preu,

L’Agrobotiga d’Alcover ens ofereix oli d’oliva arbequina Verge Extra de la Cooperativa d’Alcover amb DOP Siurana.

També disposem de l’oferta de L’Agrobotiga Agro Igualada, amb oli d’oliva verge extra produït i comercialitzat a la mateixa cooperativa.

L’Agrobotiga Sant Gregori disposa d’un oli d’oliva de qualitat excepcional, fruit de l’esforç dels seus socis i del seu coneixement acumulat durant generacions.

O, per exemple, a l’Agrobotiga Garriguella, trobaràs el seu oli verge extra Masdeneres, elaborat amb la varietat autòctona argudell.

L’Agrobotiga de La Galera comercialitza oli d’oliva verge extra, oli d’oliva verge, oli d’oliva intens (en petit format) i oli llampant (a l’engròs). Les varietats d’oliva de la seva terra són Morruda, Farga, Sevillenca i una petita part d’Arbequina.

En canvi, a L’Agrobotiga Soldebre et sorprendrà la seva oferta d’oli Verge i Verge Extra CAST, l’oli Verge Extra AUREUM de la Denominació d’Origen Protegida del Baix Ebre i Montsià, Oli MIL·LENIUM produït d’Oliveres Mil·lenàries, Oli CAST Select varietal, entre d’altres.

L’Agrobotiga Fruits de Ponent posa a la teva disposició l’Oli d’Oliva Verge Extra procedent del Molí d’Alcanó.

Però això és només un petit exemple de les diferents opcions i varietats que algunes de les Agrobotigues posen a la teva disposició; Domenio Wines, L’Avellanera, La Granadella, Plana de Vic, Vinícola del Priorat o Agro-Tast també ofereixen una excel·lent oferta dels millors olis d’oliva i olives de proximitat a través de les seves Agrobotigues físiques.

Com a reflexió final volem evocar la relació entre l’olivera i les persones, l’olivera ens fa referència a les arrels familiars, al nostre passat. Un tronc és l’estructura que reflecteix la nostra configuració humana, consistent i ferma, però alhora marcada d’irregulars solcs i portentosos matisos que ens diferencien. Les branques personifiquen la nostra relació perenne amb el món. El contacte, els fruits i l’oli que subministren, ja que representa les relacions i alhora ens recorda el continu flux de donar i rebre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *